facebook dark twitter02 dark youtube dark 

God søvn og restitution er en del af behandlingen af rygsmerter

Rygproblemer & rygsmerter en del af livet for mange mennesker fra skolealderen og livet igennem.

Andre typer af muskel- og skeletbesvær påvirker rygsmerterne, det øvrige fysiske og mentale helbred er en vigtig medspiller for både udvikling og helbredelse af rygsmerter, arvelighed er en væsentlig faktor, og alle andre faktorer i individets liv har en potentiel betydning. Betydningen af de forskellige faktorer varierer med alderen og er også afhængig af den enkeltes aktuelle livssituation.

Både børn og ældre har rygproblemer

Hidtil har der været mest fokus på ondt i ryggen som et problem, der rammer folk i den erhvervsduelige alder. Derfor har opmærksomheden rettet sig mest mod sammenhængen mellem arbejde og ondt i ryggen. Der har været meget lidt fokus på faktorer uden for arbejdspladsen og på de yngre og ældre dele af befolkningen.

Der er rigtig mange faktorer, der indvirker på den enkeltes helbred gennem livet.

For eksemplets her nogle bla. 6 faktorer:

1. Genetikken har en konstant påvirkning gennem hele livet
2. Stress optræder gennem hele livet, men i større eller mindre doser
3. Den fysiske belastning på arbejde stiller også forskellige krav til ryggens integritet
4.Fysisk aktivitet og bevægelse
5.Belastende stillinger både i hvile som stående
6. Passiv siddende arbejdsstillinger

nakkesmerter

Rygsmerter har mange konsekvenser

Selv om det ofte fremhæves, at 90 procent af patienter med rygsmerter vender tilbage til arbejde inden for kort tid, betyder det ikke, at smerterne er væk. Mange arbejder på trods af smerter, og der er meget høj tilbagefaldsfrekvens. Rygsmerterne har derfor mange konsekvenser: behandling, nedsat funktion med deraf følgende aktivitetsbegrænsning og sygefravær. Kroniske smerter giver dårlig livskvalitet og dårligere koncentration m.m.

Rygtræning

 

For at få en stærk ryg er træning en vigtig del. Yoga kan anbefales til alle med rygsmerter men fremfor alt er styrketræning et must - er du i tvivl om du laver øvelserne rigtigt så prøv eventuelt en personlig træner - det kan som regel betale sig.

 

 

Udskriv Email

Kun lidt forskning i børns reaktion på smerter

Der er færre børn end voksne, der oplever konsekvenser af deres rygproblemer. Om det skyldes, at problemerne er mindre, eller forældrenes manglende forståelse for, at børns rygbesvær skal tages alvorligt, vides ikke.

Det kan også være, at forældre, behandlere og lærere bare ikke er gode nok til at registrere børns smerteadfærd, der måske manifesterer sig som nedslåethed, ændret leg eller andet. Der er ikke så meget forskning i børns reaktion på almindeligt forekommende smerter.

Fysisk aktivitet falder med alderen

Gennem den erhvervsaktive alder er der ikke særlige alderseffekter for behandling,episoder med sygefravær eller arbejdsskift, men nedsat fysisk aktivitet som følge af rygproblemerne bliver mere markant med alderen, og med alderen øges også længden af episoder med sygefravær.

Dette kan skyldes en kumulativ effekt af tidligere episoder og/eller kroppens nedsatte evne til restitution med alderen og den manglende aktivitet.

Rygsmerter starter i skolealderen

Smerteforløbet starter allerede i skolealderen. Ni- til tolvårige børn blev undersøgt med opfølgning efter et og fire år. 34 procent af dem, der havde nakkesmerter som udgangspunkt, rapporterede nakkesmerter igen efter både et og fire år. Det var kun tilfældet for 5 procent af dem, der ikke havde ondt i nakken som udgangspunkt.

Hvis de havde symptomer andre steder i kroppen, var risikoen endnu større, end hvis de kun havde nakkesmerter. Der ses en stigende tendens til børn og ryg- og nakkesmerter brug af smartphones og Ipads påvirker børns ryg og nakke da de har tendens til at sidde med foroverbøjet hoved - eksperter mener at brugen derfor bør begrænses.

RygsmertefritLiv

Mange teenagere får lændesmerter

Lændesmerter er den mest almindelige type af rygsmerter, efterfulgt af nakkesmerter, hvorimod smerter i midtryggen er mindre almindelige. Omkring halvdelen af befolkningen har haft ondt i lænden inden for det seneste år, ca. en tredjedel i nakken og 10-15 procent i midtryggen.

 

Kilde: Publikation fra Syddansk Universitet